Chcete si dát něco netradičního, a přitom mít pocit, že jde o delikatesu větší než třeba pravý turecký med. Potom je návod zcela snadný, vyzkoušejte lanýže! Ať už se rozhodnete pro bílou nebo černou variantu, bude to dobrá volba. Možná vám napoprvé nezachutná, protože jde trochu o loterii, ne všichni se v jeho aroma nacházejí. Pokud ale bude trefou do černého, nedáte na něj dopustit i dlouhé roky. Mimochodem, tato dobrůtka se těžko hledá a je vzácností nad jiné. Odolat, pokud ji snad dostaneme naservírovanou na talíři, je ale téměř nemožné.
Hledáte specialitu z italské kuchyně?
Pokud se řeč ve společnosti stočí na lanýže, ne každý bude moci říct, že je ochutnal – někteří dosud neměli tu čest. Tím se ale ochuzují o další ze zajímavostí, kterou má pro vás připravenou klasická italská kuchyně. Plátky lanýžů, ať už těch, co se označují jako „bílé“ nebo ty „černé“, dochutí spoustu různých jídel a zachutnají vám v kombinaci s hořkou nebo bílou čokoládou, případně i balzamikovým octem. Těch variací je vážně hodně, nejen proto, že italská kuchyně měla stovky let na to, aby se s nimi sladila. Podobným životem si prošel i olivový olej, který je dnes oceňovaný na mnoha mezinárodních soutěžích.
Pátráte po něčem, co by udělalo radost vaší drahé polovičce? Potom se můžete hned inspirovat, nabízí se dárek pro muže, který je rád v kuchyni a nemá vaření za nějakou povinnost a nutnost, bez níž by se rád obešel. Naštěstí je takových pánů v dnešní době málo, pokud vůbec nějací! S kuchařskou zástěrou jim to totiž nesmírně sluší. Zapojit do akce se pak může i balzamikový ocet, jenž se směrem k úplné dokonalosti dostával postupně, zráním v dubových sudech po dlouhá léta – podobně jako whisky nebo víno. Šanci si určitě zaslouží i prémiový olivový olej od olivum.cz, ať už se podíváme do Itálie nebo Andalusie a Istrie, dalších lokalit, kde dominují olivy a voní posečenou trávou či mandlemi.